Mar 01

Boekentip van de maand maart!

Theorie van het Dialogische Zelf

De Theorie van het Dialogische Zelf is een uitgebreide sociaalwetenschappelijke theorie die de vergaande implicaties van het globaliseringsproces en de invloed hiervan op de individuele ontwikkeling behandelt. Hubert Hermans en Agnieszka Hermans-Konopka presenteren een nieuw, fascinerend standpunt over historische veranderingen vanuit de invalshoek van sociale realiteiten en hoe deze veranderingen van invloed zijn op motivatie, emotie, leiderschap en het oplossen van confl icten. Ze beschrijven in detail de verbetering van dialogische relaties binnen in het zelf en tussen individuen, groepen en culturen en geven daarbij sprekende voorbeelden uit het dagelijks leven. Het boek behandelt een diversiteit aan probleemgebieden die op nieuwe, onverwachte manieren worden geanalyseerd: de voor- en nadelen van traditionele, moderne en postmoderne modellen van het zelf, de rol van emoties, macht en dominantie, motivatie, leiderschap en het oplossen van problemen. Dit boek is waardevol voor wetenschappers in zeer uiteenlopende gebieden, waaronder psychologie en sociologie.

Over de auteur

Hubert Hermans is emeritus hoogleraar aan de Radboud Universiteit van Nijmegen. Eerdere publicaties van zijn hand zijn onder andere The Dialogical Self: Meaning in Movement (1993), Self-Narratives: The Construction of Meaning in Psychotherapy (1995). Ook was hij coauteur van The Dialogical Self in Psychotherapy (2004).
Agnieszka Hermans-Konopka is wetenschapper en behandelaar met een eigen praktijk in de omgeving van Nijmegen. Zij begeleidt samen met Hubert Hermans individuele cliënten en geeft workshops en cursussen emotionele coaching.